Sunt amplasate de o parte si de alta a partii carosabile pe suporti verticali.
Clasificare:
A.Indicatoare de avertizare
B.Indicatoare de reglementare- de prioritate
-de interzicere si restrictie
-de obligativitate
C.Indicatoare de informare
Ele se constituie intr-un ansamblu omogen,standardizat,au diferite forme,pe fond alb reflectorizant pentru a putea fi observate si pe timp de noapte.Indicatoarele temporare au aceeasi forma si semnificatie ca si indicatoarele permanente dar au fondul galben.
la orice indicator trebuie sa stim urmatoarele:
-denumirea exacta
-zona lui de actiune
-obligatiile care ne revin
A.Indicatoare de avertizare
-Ne avertizeaza ca urmeaza un loc periculos,sunt amplasate inaintea acestuia la o distanta de 50 m in localitate si 200-250 m in afara localitatii.Obligatia conducatorului auto este de a reduce viteza!
Exemple
Intentia prezentarii este sa va oferim cateva exemple ,celelalte indicatoare pot fi consultate in anexa la codul rutier.
B.INDICATOARE DE PRIORITATE
C.INDICATOARE DE INTERZICERE SAU RESTRICTIEInterzic sau restrictioneaza accesul anumitor categorii de vehicole pe portiunea de drum unde sunt instalate.
D.INDICATOARE DE OBLIGATIVITATE
Creaza obligatii pentru anumite categorii de vehicole sau indica directia obligatorie de urmat.Sunt rotunde,fond albastru iar in mijloc au o poza(pictograma) care arata categoria de vehicole la care se refera obligatia sau direcia abligatorie de urmat.
E.INDICATOARE DE INFORMARE SI ORIENTARE
Am dat doar cateva exemple de indicatoare din fiecare categorie.La curs elevii vor primi toate informatiile cu privire la rolul acestora in traficul rutier.