vineri, 14 septembrie 2012

Circulatia in intersectii si Prioritatea de trecere

In aceasta lectie vom invata cum trebuie sa ne comportam intr-o intersectie atunci cand mai multe vehicole intentioneaza sa o traverseze in acelasi timp,adica sa stabilim o ordine de trecere,astfel incat sa evitam orice eveniment rutier.
Definitie:Intersectia este locul in care se intalnesc doua sau mai multe drumuri,indiferent de unghiul pe care-l fac axele lor.
Prioritatea este dreptul unui vehicol de  a trece inaintea altui vehicol la simultaneitate,adica atunci cand traiectoriile lor viitoare s-ar intersecta.
Prioritatea presupune raportatea la cel putin doua vehicole adica unul dintre ele trece primul(are prioritate)fata de celalalt (cedeaza trecerea)

Functie de modul de semnalizare,sunt doua tipuri de intersectii:
1.Intersectii nedirijate
2.Intersectii dirijate prin:
A-indicatoare de prioritate
B-semafoare
C-agent de circulatie

Pentru fiecare tip de intersectie vom stabili regulile aplicabile privind accesul vehiculelor(ordinea de trecere).

In intersectiile nedirijate se aplica regula prioritatii de DREAPTA,vehicolul care vine din partea dreapata in sensul de mers,are prioritate de trecere.Mai exact,ne uitam in sensul nostru de mers in partea dreapta si daca exista un alt vehicol,atunci el are prioritate de dreapta fata de noi.
Ordinea de trecere:auto rosu,auto galben,auto visiniu.










Observatie:Tramvaiul pe directia inainte in intersectia nedirijata are prioritate generala,in sensul ca el trece primul ,indiferent de pozitia pe care o ocupa fate de celelalte vehicole.Acesta isi pierede prioritatea generala atunci cand vireaza la stanga.
Va trece primul tramvaiul,iar intre auto negru si galben se aplica prioritatea de dreapta si va trece auto negru apoi auto galben.










Observatie:intersectia nedirijata poate fi dirijata temporar de catre un agent de circulatie.

2A.Intersectii dirijate prin indicatoare de prioritate

Procedura de trecere a vehiculelor este urmatoarea:
-identificam drumul cu prioritate ,iar vehiculele de pe acest drum,isi vor acorda ele intre ele prioritatea de DREAPTA.
-identificam apoi drumul fara prioritate(semnalizat prin indicatoarele "Cedeaza trecerea" si "Oprire") iar vehiculele de pe acest drum isi vor acorda ele intre ele prioritatea de DREAPTA. Niciodata nu vom aplica prioritatea de dreapta intre un vehicol aflat pe drumul cu prioritate si unul aflat pe drumul fara prioritate!





Drumul cu prioritate este cel vertical,intre 1 si 3 se aplica prioritatea de dreapta,va trece 1 apoi 3.Drumul fara prioritae este cel orizontal,iar auto 2 si 4 isi vor acorda prioritatea de dreapta,va trece 2 apoi 4.






Cand drumul cu prioritate isi schimba directia de mers(stanga sau dreapta),sub fiecare indicator se afla un semn aditional care arata cu linie groasa directia drumului cu priorotate.




















2B.Intersectii dirijate prin semafoare(semnale luminoase)

Culoarea Rosie interzice  accesul in intersectie.
Rosu plus Galben interzice de asemeni accesul in intersentie.
Cularea Verde permite accesul in intersectie.
Culoarea Galben dupa Verde interzice accesul in intersectie, dacat daca suntem surprinsi de Galben in intersectie si nu putem opri in conditii de siguranta.



















Culoarea semaforului se respecta cu precadere(prima optiune)indiferent de semnificatia indicatoarelor de prioritate sau prioritatea de dreapta.
Atunci cand semaforul este pe galben intermitent ,ne avertizeaza ca urmeaza un loc periculos si va trebui sa respectam semnalizarea rutiera aplicabila in acel loc(indicatoare de prioritate sau regula prioritatii de dreapta).

2C.Intersectii dirijate prin agent de circulatie

Semnalele politistului rutier in intersectie se respecta cu precadere,indiferent de culoarea semaforului,semnificatia indicatoarelor sau prioritatea de dreapta.
Semnalele politistului pot fi de avansare,oprire,depasire.

Bratele politistului opresc tramvaiele si auto,va trece doar motocicleta care vine din directie paralela cu bratele intinse orizontal.Se anuleaza semnificatia semaforului si indicatoarelor de prioritate.



Cond doua sau mai multe autovehicole prioritare trec print-o intersectie,ele isi vor acorda prioritatea de dreapta(singura regula valabila la egalitate).

ordinea de trecere:salvarea,pompierii,auto verde.






Sensul Giratoriu este asimilat intersectiei dirijate si au prioritate vehiculele care sunt in sens fata de cale care intra in sensul giratoriu.















Alte cazuri de prioritate:
1- prioritate de rampa-au prioritate vehiculele care urca fata de cela care coboara)
2-prioritate de banda(au prioritate vehiculele care sunt in mers fata de cele care se pun in miscare)
3-prioritate de drum de categorie superioara
4-prioritatea autovehiculelor care transporta persoane cand se pun in miscare din statiile cu alveola



Auto rosu acorda priotitate autobuzului care pleaca din statia cu alveola.




PRESELECTIA
Reprezinta ocuparea din timp,de la cel putin 50 m,a benzii corespunzatoarea directiei de mers dorite in intersectie.
In intersectiile fara marcaje,preselectia se face de la cel putin 50 m astfel:
-ocupam randul din stanga(langa axul drumului) pentru viraj la stanga
-ocupam randul din dreapta(de langa bordura) pentru viraj la dreapta
-ocupam oricare dintre randuri ,pentru directia inainte.

4 comentarii:

  1. Interesant. Dar la intersectia dirijata ar fi bine de adaugat ce inseamna semafor/lampa cu sageata, verde intermitent sau continuu spre dreapta/stg.
    In genere la intersectii, cand se vireaza la stanga inainte de centrul intersectiei (fara intersectare la cei care vireaza din directii opuse) si cand se vireaza la stg dupa centrul imaginar, cu intersectarea celor care vireaza la stg din directii opuse.
    La cele in sens giratoriu, semnalizarea de stanga, apoi dreapta.
    Si ceva ce nu e explicat nicaieri: Intersectia in 3 sau 4 timpi, care sunt etapele/fazele succesiunilor de verde.

    RăspundețiȘtergere
  2. La 2A prima poza: dacă drumul cu prioritate are scuar, care separă sensurile de mers, regula rămâne aceeași?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumesc frumos!Explicati foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  4. o sa ma rezum la prima poza sa o comentez . in primul rand la intersectiile nedirijate nu primeaza "regula prioritatii de dreapta" ci strict "prioritatea de dreapta" adica art 57 al 1. astfel primul care intra in intersectie este cel visiniu si nu cel rosu. problema care apare este ca cel visiniu vireaza la stanga si este obligat abia acum sa respecte "regula prioritatii de dreapta"adica art 59. al2. dar ce spune regula prioritatii de dreapta??? poi spune ca se aplica doar intre 2 masini care au acelasi drept sa intre in intersectie, ori in cazul nostru galben nu are voie sa intre in intersectie pana nu trece rosu iar rosu nu are drept pana nu trece visiniu. faptul ca a-ti fortat virajul la dreapta a auto rosu nu schimba cu nimic cele spunse mai sus. deci ordinea de trecere nu este uto rosu,auto galben,auto visiniu cum spuneti dumneavoastra ci visiniu, rosu si galben ultimul.

    RăspundețiȘtergere

In scopul imbunatatirii serviciilor nostre,puteti posta comentarii sau sa ne scrieti pe adresa de mail:starauto2005@gmail.com.Multumim.
Echipa StarAuto2005